Beslisondersteuning voor zorgprofessionals en patiënten met leverziekten.

Huisarts

Analyse van geïdentificeerde hepatitis B en C personen 2006-2012

In Nederland komen de gegevens van het aantal ge-identificeerde personen met hepatitis B of C van een aantal bronnen. Er is aangifteplicht voor acute hepatitis B, chronische hepatitis B en acute hepatitis C. Daarnaast worden wekelijks de aantallen nieuwe gevallen met hepatitis B of C, welke zijn vastgesteld in de 21 klinisch virologische laboratoria, bij het RIVM gemeld. Voor deze analyse is uitgegaan van de objectieve, door een test bevestigde meldingen van de klinisch virologische laboratoria.

Het aantal meldingen van hepatitis B en hepatitis C is sinds 2008 met meer dan 30% gedaald. 
Hoe het aantal meldingen van hepatitis B en C zich verhoudt ten opzichte van hepatitis A en E en ten opzichte van HIV laat de onderstaande figuur zien.meldingen van hepatitis B en C

Figuur 1: Meldingen van klinisch virologische laboratoria over gevallen van hepatitis B of C in Nederland 2006-2012, afgezet tegen gevallen van acute hepatitis A of E (links) of tegen meldingen van HIV (rechts).

De daling van het aantal meldingen kan op twee manieren worden geïnterpreteerd. Het zou goed nieuws kunnen zijn, doordat het de afname van chronische hepatitis B en C in Nederland kan reflecteren. Echter, het is ook mogelijk dat deze getallen slecht nieuws weergeven, wanneer de afname van het aantal meldingen wordt veroorzaakt door een verminderde aandacht en alertheid voor virale hepatitis, met als gevolg een verminderd aantal testaanvragen. Nadere analyse van het aantal testen in Nederland is een prioriteit voor het BIBHEP programma in 2013.

Prof. Solko Schalm

 

Laatste wijziging: oktober 2017

Zoeken in Nieuws