Beslisondersteuning voor zorgprofessionals en patiënten met leverziekten.

Huisarts

Nederland 14e plaats op Euro Hepatitis Care Index.

Sterke punten in preventie en behandeling, tekortkomingen in screening. 
Nederland bezet de 14e plaats op de ranglijst die  hepatitis preventie, screening en behandeling vergelijkt in de 27 EU lidstaten, Zwitserland, Noorwegen en Kroatie.

De “Euro Hepatitis Care Index”, die bekendgemaakt werd in Brussel op 6 november, laat zien dat Nederland goed presteert op het gebied van preventie en behandeling, maar dat er tekortkomingen zijn, zoals bijna overal in Europa, in 'case finding'. Met als gevolg dat bij veel mensen hepatitis pas in een laat stadium gediagnosticeerd wordt als de lever al ernstig aangetast is.

“Dat Nederland op de 14e plaats staat in de Euro Hepatitis Care Index laat zien dat we de basis hebben gelegd voor verbetering van hepatitis zorg, maar er is nog steeds veel werk te doen,” zegt  Theo van Driel, bestuurslid van de Nederlandse Leverpatiëntenvereniging (NLV). “Wat gemist wordt is de uitvoering van een nationaal plan: Nederland heeft alle faciliteiten, maar er worden te weinig patiënten behandeld omdat er geen effectieve screening is om patiënten tijdig te ontdekken.”De Euro Hepatitis Care Index is samengesteld door de Zweedse denktank Health Consumer Powerhouse (HCP) op verzoek van de European Liver Patient Association.  
Volgens de Index doet Nederland het goed op de onderdelen preventie, onder andere door de hepatitis B vaccinatie van alle pasgeboren baby's . Ook worden de belangrijkste risicogroepen gevaccineerd, zoals mensen die in de gezondheidszorg werken, prostituees, homoseksuele mannen en mensen die samenleven met mensen die geïnfecteerd zijn met hepatitis B virus.      
De behandeling van hepatitis wordt vergoed, patiënten kunnen meestal binnen een maand  door de specialist gezien worden, er zijn kinderartsen die ervaring hebben met de behandeling van hepatitis en er zijn hepatitis verpleegkundigen werkzaam in de aangewezen hepatitis behandelcentra.                  
De index geeft aan dat screening tekort schiet: mensen die tot de risicogroepen behoren worden niet systematisch gescreend op hepatitis.Prof Solko Schalm: “Slechts een minderheid van de chronische hepatitis B en C patiënten weet dat zij de ziekte hebben. Als chronische hepatitis B of C niet tijdig ontdekt wordt is er een kans op ernstige leverbeschadiging of leverkanker. Chronische hepatitis B en C kunnen levensbedreigende aandoeningen zijn. Het is daarom belangrijk dat de potentiele ernst van hepatitis B en C onder de aandacht wordt gebracht, zodat mensen die risico gelopen hebben getest worden en tijdig behandeld kunnen worden. Met dit oogmerk is in 2011 een initiatief ontwikkeld om te komen tot een nationaal programma Bewustzijn Identificatie en Behandeling Hepatitis (BIBHEP), dat in de komende jaren uitgevoerd moet worden“.Op de eerste plaats van de Euro Hepatitis Care Index staat Frankrijk,  Slovenie is tweede en Duitsland staat op de derde plaats. De eerste plaats van Frankrijk is gedeeltelijk het resultaat van  de aanwezigheid van een nationaal plan, zegt Theo van Driel: “Frankrijk is het enige land in Europa dat een nationaal hepatitisplan heeft dat alle aspecten omvat: preventie, screening, behandeling en controle."In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen chronische hepatitis B of C en overlijden jaarlijks 400-500 patienten hieraan.

Laatste wijziging: oktober 2017

Zoeken in Nieuws